Koppelpoort en lange sluitertijden

De Koppelpoort in Amersfoort

Koppelpoort Amersfoort

In deze "Laatste nieuws" een klein verhaaltje over de "making of" de Koppelpoort.

Na plaatsing op Facebook Kreeg ook de vraag waarom er geen mensen op de foto staan want zo rustig is het daar niet. En nee dat is niet met Photoshop gedaan.

Dit gaat een stuk makkelijker. Maak gewoon gebruik van lange sluitertijden. Zorg voor een stevig statief met een stevige ondergrond. Om lange(re) sluitertijden te verkrijgen kun je een aantal dingen doen : 

- ISO zo laag mogelijk.
- Een zo hoog mogelijke diafragmawaarde (maar let wel op dat je niet te hoog gaat ivm vertekening etc.)
- Een grijsfilter er voor zetten.

Bij deze foto zijn alledrie de opties toegepast want het was zeer zonnig en dan helpen alleen de eerste twee optie weinig tot niets. De sluitertijd moet dan ook nog eens afgestemd worden op de voorbijgangers. Zijn dit voorbij razende auto's of een voorbij slenterend oud opaatje. In het laatste geval zal je een veel langere sluitertijd nodig hebben als bij de auto's. In mijn geval waren het voornamelijk fietser en brommers en kon ik met een sluitertijd van zo'n 4 seconden per foto af. Hierdoor zie je (nauwelijks) iets terug van deze voorbijgangers. Ander bijkomend voordeel is dat het water is van beweging in zich krijgt bij dit sluitertijden. Helaas blijft het vuil en groen wel aardig zichtbaar dus de gracht is wel wat opgeschoond met Photoshop.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook op het plein voor het Centraal Station in Amsterdam (zeker in de avond bij hele lange sluitertijden) een mooi vrijwel leeg plein verkrijgen.

Deze bovenstaande plaat bestaat uit 8 staande foto's welke met LR samengevoeg zijn tot een panorama.

De panorama hieronder bestaat uit 9 staande foto's en is vanaf een ander standpunt genomen. Zodanig dat de watervalletjes onder bruggetjes links nog te zien zijn. 

Koppelpoort te Amersfoort
Koppelpoort te Amersfoort